Jessica Kroeskop

Kroeskop speurt naar honkbaltalent voor Oranje-vrouwen

TRY-OUTS BIJ THE EAGLES | De vrouwenvariant van honkbal heet softbal. Maar er zijn ook dames die de ‘stevige’ versie van de sport beoefenen. Daarvoor speurt Jessica Kroeskop naar talent voor Oranje.

Uit een plastic boodschappentas haalt Jessica Kroeskop een zwart met oranje trainingsjack tevoorschijn, dat ze aantrekt voor ze op de foto gaat. Het is een overblijfsel uit haar tijd bij het Nederlands vrouwenhonkbalteam. De 33-jarige Deventerse kwam namens Oranje uit op vier van de vijf WK’s waar Nederland aan meedeed.

Belangstelling

De eindtoernooien in deze tak van de sport – normaal doen vrouwen aan softbal – vormen qua publieke belangstelling nogal een verschil met de competitieduels die Kroeskop speelt met de mannen van The Eagles. Daar wordt doorgaans gebald voor wat familie en vrienden. ,,Op het WK in Venezuela in 2010 speelden wij de eerste wedstrijd tegen het thuisland voor 10.000 toeschouwers”, vertelt Kroeskop. ,,Zoiets vergeet je nooit meer. Mensen in Nederland kunnen zich niet voorstellen hoe het is op een WK te spelen.”

Na het WK in de VS van vorig jaar besloot Kroeskop te stoppen als international. Trainingen en wedstrijden met Oranje zijn in het westen van het land. Na een werkdag stapte Kroeskop in de auto, at onderweg wat, werkte een training af en was ‘s nachts pas thuis. ,,Dat was niet meer te doen.”

Zwanger

Ze wist toen nog niet dat er deze zomer voor het eerst een EK softbal zou zijn. Kroeskop was er dolgraag bij geweest. ,,Maar ik ben zwanger en op 30 juli begint het EK, terwijl ik op 8 augustus ben uitgerekend. Het liefste had ik gespeeld, maar dat gaat niet. Ik had ook graag mee gewild als lid van de trainersstaf, maar ook dat kan door mijn zwangerschap niet. Ik gaf wel bij de bond aan dat ik hoe dan ook graag iets wilde doen.”

Dat kon. Namens Womens Baseball Netherlands, dat zich bezighoudt met vrouwenhonkbal, organiseert Kroeskop vrijdag try-outs voor Oranje. Daarin wordt gezocht naar nieuw talent. Dat is nodig. ,,Enkele speelsters die vorig jaar het WK speelden, zijn gestopt. Van die selectie zijn nog maar zo’n twaalf van de twintig speelsters over. Daarom zoeken we vers bloed. Dat zoeken we natuurlijk altijd, maar nu is het extra hard nodig.”

Voorselectie

Kroeskop neemt bij de try-outs, gehouden bij honk- en softbalclub The Eagles, de scouting op zich, ondersteund door Adriaan Meijer. Speelsters die goed genoeg worden bevonden, belanden in de voorselectie van het Nederlands team. Daaruit wordt de definitieve groep gevormd voor het EK in Frankrijk, dat van 31 juli tot 4 augustus wordt gehouden.

De Oranje-selectie is zeker van brons. Naast Nederland nemen gastland Frankrijk en Tsjechië deel aan het EK. ,,Het EK is nu nog heel kleinschalig, maar het gaat allemaal wel officieel. De winnaar van het EK kwalificeert zich voor het WK. Het zou mooi zijn als landen als Spanje en Italië in de toekomst ook meedoen aan het EK. Daar is het honkbal ook vrij groot.”