Arij Fransen, de 18-jarige reliever van HCAW en Team Kingdom of the Netherlands U18, heeft zijn handtekening gezet onder een zesjarig contract bij de Cincinnati Reds. Het is de volgende stap in een jonge honkballoopbaan die in het laatste jaar in een stroomversnelling raakte.

In 2018 werd Fransen, die als 3-jarige begon met honkballen bij HSV The Eagles in Deventer, met Oranje U18 Europees kampioen. Niet veel later kwam hij als werper bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs, waar de grootste talenten van Nederland dagelijks trainen.

Hoofdklasse

Via Robur ’58 en Scimitars kwam Fransen terecht bij HCAW bij wie hij dit seizoen oorspronkelijk deel uit zou maken van het tweede team. Tijdens een onderlinge oefenwedstrijd met het eerste speelde hij zich echter in de kijker bij de ploeg van coach Flanegin. Op donderdag 11 april maakte hij zijn Hoofdklassedebuut in de wedstrijd tegen L&D Amsterdam.

In de daaropvolgende wedstrijden viel hij op bij Reds scout Trey Hendricks, die al snel zijn interesse kenbaar maakte. Afgelopen weekend pakte Fransen niet alleen zijn eerste win in de Hoofdklasse, maar zette hij ook zijn handtekening onder zijn eerste profcontract.

Mooie zomer

Het is nog niet exact duidelijk wanneer Fransen de overstap maakt naar Amerika. Hij hoort binnenkort of hij geslaagd is voor zijn VWO examen en die uitslag kan het moment van vertrek nog beïnvloeden. Voor de rechtshandige reliever is het uiteraard een geweldige stap, maar hij blijft er koel onder: “Ik heb er zin in en ben blij dat de Reds mij deze kans gunnen. Ik maak dit seizoen al de overstap, maar verwacht dat ze mij rustig brengen. Dat geeft mij de kans om even te wennen en te zorgen dat ik klaar ben voor het WK U18 in Zuid-Korea.”

Bij de Reds wordt Fransen de vijfde actieve speler uit het Koninkrijk der Nederlanden. Op dit moment spelen ook Chadwick Tromp (Triple-A), Calten Daal (Double-A), Hendrik Clementina (High-A) en Jonathan Willems (Rookie League) in de organisatie van Cincinnati. Eerder speelden ook onder meer Didi Gregorius en huidige Hoofdklassespelers Aldi Guzman en Ibrahim Redan voor de Reds.

Source: Honkbal site