De bijna 58-jarige Deventerse is al ruim 40 jaar lid van HSV The Eagles, dat deze maand zelf een halve eeuw bestaat. ,,Toen ik 14 was en kennis maakte met softbal op de middelbare school, ben ik gelijk lid geworden van de club. In 1976 ofzo”, rekent Judith terug. ,,Op dat veld achter het GGC aan de Boerhaavelaan heb ik leren softballen door mijn gymdocenten mevrouw Hunink en de heren Van der Meulen en Van Dorst. Met het schoolteam zijn we toen tweede van Nederland geworden.”

Explosieve sport

Als kind had Judith getennist en geturnd. ,,Softballen vind je of heel leuk óf je vindt het niks. Er zit niets tussen. Het is moeilijk uit te leggen. Het is een explosieve sport; mensen zeggen altijd dat het sloom is. Maar je moet altijd alert zijn, je moet goed nadenken, je moet weten wat je moet doen. Het is belangrijk waar je een ‘nul’ maakt. Je bent in gedachten al bezig met de actie: als dit nu gebeurt, dan moet ik dat doen. Als dát gebeurt, moet ik dat. Als je aan slag bent en het lukt, dat is natuurlijk echt geweldig! Dat geeft een bepaalde kick.”

Grote familie

“De honk- en softbal was als kind elk weekeinde onze uitvalsbasis”, herinnert zoon Lucas (31) zijn jeugd. ,”Ik hobbelde rond het veld en zocht met andere kinderen afgedwaalde ballen in het bos of haalde ze van het dak van de kantine op het terrein bij de watertoren. De kick van het honkballen is voor mij dat je altijd gefocust moet zijn, zowel aan slag als in het veld. Situaties kunnen snel veranderen en je moet voortdurend anticiperen op dat wat er zou kúnnen gaan gebeuren. Het is bij onze club eigenlijk één grote familie. Mensen lopen hier al jaren rond, kennen elkaar goed en vieren hun verjaardagen en bruiloft samen.”

Het jaar 2019 is voor HSV The Eagles een bijzonder jaar: de honk- en softbalvereniging aan de Colmschaterstraatweg in Schalkhaar bestaat vrijdag 1 november a.s. namelijk precies 50 jaar! Het jubileum wordt die dag gevierd met een officiële receptie en de presentatie van een jubileumboek. Op zaterdag 5 oktober a.s. staan er vanaf 12.00 uur sportieve activiteiten voor alle leden én een reünietoernooi met oud-leden op de feestagenda en ‘s avonds een jubileumfeest met foodtruck en dj.